Badkamervloer: parket of laminaat?

Voor het inspelen op de meest actuele badkamertrends van 2013 ga je voor laminaat of parket in je badkamer. Voor het kiezen tussen parket of laminaat zijn er 3 factoren waar rekening mee moet houden. Namelijk, de uitstraling(1), de kostprijs(2) en het onderhoud(3). Hieronder worden de verschillen toegelicht tussen waterdichte laminaat en massieve parket voor badkamers:

1. Een natuurlijke uitstraling

Laminaat heeft de afgelopen jaren heel wat voorruitgang geboekt ook al oogt de afwerkingslaag niet altijd even mooi en natuurlijk. Bij gewone parket is de machinale perfectie veel minder t.o.v. laminaat. Massieve parket kan je daarentegen ook onbehandeld laten of zelfs boenen, bij laminaat is dit helaas niet mogelijk.

2. Kostprijs

Vaak heeft massieve parket een hogere kostprijs dan waterwerende laminaat. Het is duurder om aan te schaffen en het vergt veel meer werk. In tegenstelling tot laminaat behoeft massieve parket ook nog eens een afwerkingslaag. Zonder het meerekenen van arbeidskosten voor het plaatsen en afwerken van kwalitatieve massieve parket mag je al gauw rekenen op zo’n 40 euro per vierkante meter. De prijzen voor laminaat schommelen rond de 30 euro per vierkante meter. De prijzen van laminaat kunnen hierdoor dan ook sterk toenemen door de houtsoort, afkomst en kwaliteit.

3. Gebruikersgemak en Onderhoud

Laminaat kun je in tegenstelling tot parket meteen afwerken met een eindlaag. Parket moet dan ook vaak nog nader behandeld worden. Tevens is de nazorg van laminaat nihil terwijl verniste of geboende parket af en toe een onderhoudsbeurt nodig heeft. De volgende type hardhout vergen geen onderhoud: merbau, wengé, afromosia, iroko jatoba, ipé en teak. Daarnaast is een groot voordeel van een onderhoudsbeurt zo nu en dan, dat je putten en krassen kan camoufleren.