De stukadoor is ook een woninginrichter

Als u aan woninginrichting denkt, dan denkt u waarschijnlijk aan stijlvolle meubelen, prachtige badkamermeubelen of een moderne keukeninrichting. Maar dan vergeet u een belangrijk element, de wand- en plafondafwerking. Eén van de grootste sfeerbepalers van uw woning is de kwaliteit en afwerking van de grote elementen en oppervlakken. De stukadoor is de vakman die voor de komende jaren de sfeer van uw woning bepaalt. Tegenwoordig bestaat er op het gebied van wandafwerkingen en stucwerk grote verschillen. Wilt u echte kwaliteit? Dan zult u nog steeds de professionele stukadoor in huis moeten halen die weet waarover hij het heeft. Die haarfijn de verschillen tussen sierpleisterwerk, spachtelputz of granol aan u kan uitleggen. Om maar te zwijgen van Japans sierpleister of beton ciré, dat echt producten zijn die door de specialist moeten worden aangebracht.

Glad, korrelig, wit, betonlook of in kleur

Kiest u voor stucwerk, dan zult u uiteindelijk moeten bepalen of u een wand met een structuur wilt of dat u een volledig gladde afwerking wilt hebben. Elk stucproduct kan tegenwoordig in verschillende kleuren en korreldiktes door de professionele stukadoor worden aangebracht. Misschien past spachtelputz, wat doorgaans nogal korrelig is, niet helemaal bij een inrichting met moderne designmeubelen. Misschien wilt u de strakke vormgeving en inrichting van uw woning wel gewoon doorzetten in de wanden en kiest u voor een ultragladde sierpleister. En dan bestaat er ook nog zoiets als schuurwerk. Uw stukadoor brengt met schuurwerk bijzondere patronen op de wand aan. Hoe dan ook, de stukadoor hoeft niet op te houden bij woon- of slaapkamers. U kunt zelfs besluiten om de badkamer of keuken te laten stuccen met behulp van speciale waterafstotende producten. Meestal zijn dit cementgebonden producten die samen met kunststof hulpstoffen door de stukadoor worden gemengd en aangebracht om de badkamerwand waterafstotend en onderhoudsvriendelijk te maken.

Een inmiddels bekende trend op dit gebied zijn de wanden met een ‘betonlook’. De grijstinten vormen een neutraal decor en kleurvlakken kunnen in elkaar overlopen. Bovendien worden ook dit soort betonlookwanden geheel waterafstotend gemaakt. De vraag is: waarom zijn dit soort grijstinten plotseling zo populair geworden? De achterliggende gedachte moet zijn geweest dat dit soort kleuren vooral rust en ruimte creëren waardoor de focus komt te liggen op het meubilair en de overige in het oog springende interieurelementen.