De tuin besproeien zonder enige moeite!

Wanneer u een mooie tuin heeft wilt u er ook voor zorgen dat deze mooi blijft. Voor het gemak kan zomers elke keer de tuin worden besproeid. Maar dit kan ook automatisch. Zo kan er vanuit de luie stoel worden gekeken hoe de tuinberegening de planten van water voorziet.

4 mogelijkheden voor tuinberegening

De beregeningspomp is voor grote oppervlakten of tuinen. De pomp zuigt zelf het water op en verdeelt dit over de tuin. Elke tuin is anders en daarom zullen er ook verschillende aanpakken nodig zijn. Er kan gebruik gemaakt worden van onderwaterpompen, aanzuigende pompen of een pomp via de waterleiding.
Sproei installaties bestaan uit pop-up sproeiers, waterpompen en automatische sproei installaties. De pop-up sproeiers komen uit het gras. Zo is er geen last bij het grasmaaien. Als de sproeier aangezet wordt, komt deze uit het gras omhoog en wordt het gazon en eventuele planten bewaterd. Na het sproeien zakt deze weer terug in de grond zodat het gras gemaaid kan worden.

Waterpompen zijn weer op te delen in bronpompen en centrifugaal pompen. Dit verschilt per situatie, welke pomp van toepassing is. Zo kan de tuin gesproeid worden vanuit een put sloot of vijver. Sproeien vanuit de waterleiding is natuurlijk ook mogelijk. Wanneer sproei installaties kleiner zijn wordt hier vaak gebruik van gemaakt.

De automatische sproei installatie maakt gebruik van een beregeningscomputer. Die  kan zonder verdere zorgen afwegen wanneer en hoeveel er beregent moet worden. Dit scheelt de gebruiker een hoop werk. Daarnaast kan er vanuit binnenshuis, vanaf een smartphone, tablet of computer aangestuurd worden welke zones er bijvoorbeeld beregend moeten worden. Ook meet de computer hoeveel regen er is gevallen zodat de pomp tijdelijk kan worden uitgeschakeld. Dit scheelt weer in waterverbruik.