Design meubelen

De laatste tien á twintig jaar is het hebben van design meubelen steeds populairder geworden. Waar voorheen de inrichting van de meeste huizen vrijwel uitsluitend gericht was op comfort, is uitstraling tegenwoordig ook een erg belangrijke factor. Design meubelen zijn ontworpen door designers met een zekere staat van dienst. Zij maken geen meubelen voor de massaproductie, maar willen met hun design meubelen juist opvallen. Designers hebben hun eigen stijl, die meestal duidelijk terug te zien is in hun design meubelen. Vaak vallen design meubelen op door een ontwerp dat afwijkt van de massa. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door gebruik van bijzonder materiaal, of door het toevoegen van bepaalde subtiele details.

Wanneer iets valt onder de noemer ‘design meubelen’ is vaak lastig te zeggen. Ieder meubelstuk is op een bepaald moment ontworpen door een designer. Wanneer is iets dan wel of niet design meubilair? Naast een bijzonder ontwerp, zijn design meubelen vaak ook exclusiever. De meubelen worden niet massaal geproduceerd en meestal is slechts een deel of zelfs helemaal geen enkel deel van de productie geautomatiseerd. Dit wil dus zeggen dat design meubelen vaak met de hand gemaakt worden. Hoewel de kwaliteit hierdoor vrij hoog ligt, zijn design meubelen hierdoor ook duurder dan meubelen die uit de massaproductie voortkomen. Ook voor de naam zelf betaalt u. Een meubelstuk van een bekende designer is per definitie duurder dan een meubelstuk dat is ontworpen door een ontwerper in dienst van IKEA bijvoorbeeld.

Tegenover de wat hogere kosten van design meubelen staat echter de uitstraling van design meubelen. Met design meubelen kunt u een geheel eigen stijl laten zien in uw inrichting en laten zien wat uw smaak is. Design meubelen kunnen ook statusverhogend werken en zorgen voor een prettige woonervaring. U heeft bewust de keuze gemaakt voor een bijzonder ontwerp in plaats van een standaard ontwerp uit de massaproductie en kunt hiervan genieten.

Het idee dat design meubelen niet comfortabel zijn, is tegenwoordig achterhaald. Omdat design meubelen tegenwoordig wat meer voor het grote publiek zijn, is comfort belangrijk geworden voor de designers. Mensen willen graag design meubelen, maar willen hiervoor niet achteruit gaan in wooncomfort. Bekende designers van deze tijd zijn het Nederlandse Zuiver, Bruno Rainaldi, Cascando en Felicerossi. Vooral de design meubelen van de hand van Italiaanse ontwerpers zijn op dit moment erg in trek.