Het inrichten van een klein huis of kleine ruimte

Indien je in een kleine woning of ruimte woont kan het er nogal eens rommelig, vol en donker uit zien. lijken. Een bepaalde stijl aanbrengen is ook wat moeilijker, je ziet in een kleine ruimte immers ook veel gebruiksvoorwerpen liggen waardoor het een beetje een allegaartje wordt. Toch is het wel degelijk mogelijk je woning stijlvol in te richten. Tijd dus voor wat tips om je woning zo groot en netjes mogelijk te laten

Bij het inrichten van een kleine woning of een kleine kamer kan het zijn dat het je simpelweg gewoon niet lukt om er iets stijlvols van te maken. Een klein huis heeft weliswaar zijn charme en uitstraling, alles valt of staat met een goed gebruik van de ruimten.

Bedenkt van tevoren welke stijl je aan je inrichting wilt geven. In elke woning is het het mooist om deze stijl in het hele huis door te voeren maar vooral bij kleine huizen is dit erg aan te raden.  Door de stijl in iedere ruimte door te voren lijkt de woning meer één geheel en oogt het harmonieus, het plaatje klopt en je huis lijkt automatisch groter.

Iedereen kent ze wel: de rommeltjes en de prullaria. Ruim deze zo veel mogelijk op! Ben je echt gehecht aan ze, koop dan een kast waar je ze allemaal in verzamelt maar zet ze niet her en der door de woning. Koop vooral grote spullen en blikvangers en zet deze symmetrisch neer, dit voorkomt rommel op het zicht. Ook de vensterbank is voor veel mensen een mooie manier om spulletjes neer te zetten, het is sterk aan te raden de vensterbank zo leeg mogelijk te houden of enkel hele grote dingen neer te zetten.  Het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit, hoe groter de spullen die je neerzet, hoe groter de ruimte lijkt. Ook een kast lijkt het grootst als je deze tot het plafond laat reiken, hierdoor lijkt het allemaal wat ruimtelijker.

Symmetrie is erg belangrijk in kleinere ruimtes. Symmetrie zorgt voor rust en harmonie en ook het inrichten met dezelfde kleuren of kleurstelling zorgt voor een naturel look. Dezelfde symmetrie dien je ook in je meubels terug te laten komen. Als je kiest voor wat minder meubels maar wel in grotere vorm zal dit al veel veranderen. Het is bijvoorbeeld beter één grote kast in een ruimte te hebben dan dat je meerdere kleine kastjes neerzet.  Ook een hoekbank kan enorm veel ruimte winnen. Gooi het tv-meubel ruit en laat je televisie simpelweg aan de muur hangen. Let er hierbij wel op dat je de snoeren goed wegwerkt.

Wat betreft dessins en kleuren dien je het zo rustig mogelijk te houden. Gordijnen met daarop een motiefje maken de ruimte drukker en kleiner en hetzelfde geld ook voor kussens die je bijvoorbeeld in de bank legt. Een welbekende ruimtevergoter is de spiegel. Probeer nu niet heel het huis vol te hangen met spiegels maar koop liever één grote. Qua muurverf kun je het liefst een egale en rustige kleur nemen, hoe donkerder de kleur van de muur hoe kleiner de ruimte lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *