Het ontbrekende element in jouw inrichting: Arabische lampen

Okay de titel van dit artikel is wat clickbait achtig maar het is mijns inziens echt zo. Een Arabische lamp zou in vrijwel ieder interieur kunnen passen. Ze zijn op zich al eeuwen oud. We gaan hier in dit artikel dus niet het wiel uitvinden. Maar, we zien wel dat de populariteit van deze type lampen gestaag toeneemt van jaar tot jaar sinds begin jaren 00.

Waarom? Allereerst is er natuurlijk die hele bohemian/hippie hype afkomstig uit het eiland Ibiza. Ook daar zie je veelal gebruik van Marokkaanse lampen om interieur te verfraaien. Mensen hebben een geweldige vakantie daar en willen een beetje van dat goede gevoel terughalen in de eigen woonkamer d.m.v. zo een lamp.

Wist je dat? Egyptische lampen ook wel bekend zijn als ‘Filisky verlichting’?

Enfin, wat doet zo een Egyptische lamp nou precies in een woonkamer? Door de verfijnde afwerking, die altijd handmatig is (of in ieder geval zou moeten zijn) ontstaat er een prachtige lichtinval. Qua uiterlijk zijn met name de Noord Afrikaanse lampen rustig van kleur, en geven daardoor een koninklijke uitstraling. Je zou zeggen dat zo een lamp alleen past in een oriëntaalse inrichting maar niets is minder waar. Door het contrast staat deze lamp ook ontzettend goed in bijvoorbeeld een minimalistisch Scandinavische stijl inrichting. Alle mensen met een Deens of Zweeds geïnspireerde interieur, ik daag jullie uit. Koop een oosterse lamp (met gratis retour mogelijkheid natuurlijk) en probeer het gewoon eens een week. Je zult zien, je retourneert deze lamp niet meer.

Dit soort lampen zijn vaak gemaakt van messing vervolgens behandeld met flinterdunne zilveren laagje. Dit is relatief makkelijk te onderhouden, geen zorgen op dat vlak. Even wat zeep (vloeibaar) laten intrekken. Half uurtje wachten. En dan ten slotte, met een zachte natte doek schoonmaken.

Een van mijn persoonlijke favoriete varianten zijn de schitterende oosterse mozaiek lampen van Ghalia. Maar er zijn vele opties. Laatst zag ik ook de hanglamp Nila. Die is ook bijzonder fraai te noemen. Heb je weinig te besteden? Maak je geen zorgen. Arabische lampen kunnen ook goedkoop zijn. Je hoeft dus niet failliet te gaan om ook jouw woonkamer van wat sfeer en uitstraling te voorzien.

Wat ik zou aanraden is om naast een lamp ook maar gelijk een Berber tapijt aan te schaffen. Je wilt niet alleen iets fraais aan de muur of aan het plafond, maar ook op de vloer. Berber tapijten en oosterse lampen geven je interieur een sfeer impuls van jewelste.