Relaxfauteuils

Deze relaxfauteuils van Charles en Ray Eames werd in de jaren vijftig ontworpen geinspireerd op de traditionele Engelse clubfauteuil. De Engelse clubfauteuil werd daarbij in een modern jasje gestoken waarbij gekozen werd voor een zwart lederen bekleding, donker palissanderfeineer en zwart gelakt aluminium. Deze relaxfauteuil word ook wel de Lounge Chair genoemd en is in de loop der jaren tot een icoon uitgegroeid.  Vanaf de jaren vijftig werden er verschillende uitvoeringen op de markt gebracht, waarbij Charles en Ray in verschillende showrooms varieerden in het gebruik van materialen, waarbij soms zelf stoffen bekleding werd gebruikt. Daarbij kwam er ook steeds meer interesse in een uitvoering met wit lederen bekleding. Deze speciale uitvoering wordt echter slechts als uitzondering geleverd omdat de relaxfauteuil normaal gesproken een donkere kleurenwereld vertegenwoordigd.
Eames Office en Hella Jongerius sloten de handen bijeen om deze lightversie van de Lounge Chair te kunnen presenteren. Hierbij werd in plaats van het spierwitte leder een grijs-achtig gebroken wit gebruikt dat de relaxfauteuil beter accentueert.
De multiplexschalen zijn bekleed met notenfineer en afgewerkt met een iets wat wit gekleurde lak waardoor de stoel goed tot zijn recht komt. De ritssluitingen in de bekleding zijn in de kleur van het leder gehouden waardoor de harmonie van het ontwerp goed behouden kan worden.
Deze wit getinte relaxfauteuils laten zien dat de ontwerpen van de jaren 50 in een nieuw jasje nog perfect in de hedendaagse woninginrichting passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *