Verander je keuken in een woonkeuken!

Tegenwoordig zien we steeds meer dat de woonkamer en de keuken worden gecombineerd. De  aard van de keuken verandert hierdoor van een praktische werkruimte naar een gezellige en knusse relaxkamer.  Er wordt dus niet alleen maar meer gekookt, maar ook de dag wordt er gezellig doorgesproken onder het genot van een lekkere kop koffie of met een krantje op schoot. De keuken gaat als het ware het centrum van de woning vormen, het is de plek  waar alles gebeurt. Toch moet er wel één en ander aan de keuken gebeuren voordat het een geschikte leefruimte wordt. Daarom volgens hier wat handige tips.

Zorg er allereerst voor dat de keuken opgaat in de rest van het huis. Laat bijvoorbeeld de kleuren uit de woonkamer in de keuken terugkomen. Besteed daarnaast ook aandacht aan de accessoires in de keuken. Zet dus geen vieze standaard afvalbak neer, maar kies voor een stijlvolle pedaalemmer. De prijs van een afvalemmer kan oplopen tot soms wel €200, maar ook met een kleiner budget kun je vaak al een bijzondere pedaalemmerafvalemmer aanschaffen. Een pedaalemmer kun je eenvoudig door middel van een pedaal aan de onderkant van de afvalemmer openen, hierdoor heb je je handen vrij bij het weggooien van het afval (zie bijvoorbeeld de Wesco Kickmaster) Maar ook een sensor afvalemmer, welke automatisch opengaat nadat er voor de sensor is bewogen, kan een goede optie zijn.

Vervang de standaard (TL) verlichting door sfeervolle lampen. De sfeer is immers al snel verdwenen wanneer je gebruik maakt van te felle lampen. Een goede optie is daarom dimverlichting, zo kun je tijdens het koken de verlichting wat feller zetten dan tijdens het avondeten of tijdens het lezen van een boek.

Maak binnen de keuken ook zoveel mogelijk gebruik van warme en sfeervolle materialen, denk hierbij aan een mooie houten tafel en beplak de keukenkastjes met een leuk printje. Ondanks dat het op het eerst gezicht misschien niet praktisch lijkt, kun je ook overwegen om mooi tapijt onder de eettafel te plaatsen.

Zodra de sfeer in de woonkeuken verbetert zul je zien dat gezinsleden er vanzelf naartoe trekken. Op deze manier verandert de keuken uiteindelijk in een gezellige woonruimte.