Zelf een keukeneiland maken

Niets schept meteen zoveel huiselijkheid als een keukeneiland! Niet alleen krijg je meteen een heel andere woonbeleving, maar ook creëer je op deze manier meteen een woonruimte met veel openheid en dynamiek.

Hoe begin je hier aan?

Wij geven je graag een overzichtje van de mogelijkheden.

Keukeneiland plaatsen bij volledige renovatie.
Dit is natuurlijk de meest eenvoudige werkwijze. Wanneer je de volledige ruimte gaat verbouwen, kan je alle kanten op met leidingen enzovoort. Het is zeer belangrijk dat je vooraf een plan maakt met de juiste positie van nutsvoorzieningen. Als de loodgieter vooraf duidelijk weet waar bijvoorbeeld de aan- en afvoer van water komt, ben je zeker dat alles juist voorzien wordt en je niet nadien met extra kosten geconfronteerd wordt omdat er zaken vergeten blijken.
Teken vooraf even uit waar je de toestellen wil voorzien. Zo kunnen alle leidingen en kabels onder de vloer en achter de muren voorzien worden. Ook de afvoer van dampkap, verlichting en eventuele extra wateraanvoeren (ik denk bijvoorbeeld aan bepaalde types stoomovens) dienen vooraf bepaald te worden.
Meten is weten en begin met een duidelijk plan!

Keukeneiland toevoegen aan een bestaande keuken.

Het is ook mogelijk om in een bestaande keuken een eiland toe te voegen. Weliswaar kan je keukeneiland dan enkel bestaan uit berging en niet bijvoorbeeld een spoeltafel bevatten, tenzij je de leidingen naar het eiland kan voorzien.

Hoe begin je aan een keukeneiland?

Of het nu gaat om het verbouwen of de toevoeging aan een bestaande keuken, in beide gevallen hanteer je dezelfde werkwijze.
Het eenvoudigste is het om te vertrekken vanuit bestaande onderkastjes. Zorg dat je vloer waterpas is, of dat je de kastjes waterpas afstelt met de instelbare sokkelpootjes.
Voorzie vooraf alle benodigde nutsvoorzieningen. Plaats alle kasten waar ze moeten komen. Het is raadzaam om het werkblad aan te schaffen wanneer alle kasten gemonteerd staan op de juiste positie. Zo kan je het geheel correct opmeten en zal het werkblad steeds perfect passen. Reken voor het werkblad steeds een oversteek van 2 cm langs alle zijdes die niet aansluiten aan een muurzijde.

Conclusie

Een keukeneiland zorgt voor meer openheid. De hedendaagse tendens van woonkeukens vormen zonder omhaal een grote meerwaarde voor uw woning én uw gezinsleven. Creëer een geheel nieuwe woonbeleving met een keukeneiland!