Hoe bespaar je geld op energie?

Je zou denken dat de makkelijkste manier om geld te besparen op energie simpelweg het uitzetten van de lampen zou zijn. Het is iets gecompliceerder dan dat. Want op het moment dat je een lamp aan en uit zet, verkort je het leven van de gloeilamp. Hoewel je geld zult besparen op energie zul je wel meer gloeilampen moeten kopen.

Gelukkig is het uiteindelijk toch goedkoper om de lampen uit te zetten. Kijk gewoon even of er nog lichten aanstaan wanneer je weg gaat. Om maximaal te besparen kun je het beste energie vergelijken. De tarieven onder de energieleveranciers kunnen namelijk aardig verschillen.

Een brandende gloeilamp gebruikt een bepaalde hoeveelheid elektriciteit, die gemeten wordt in Watt. Het aantal Watt is naar beneden te halen d.m.v een dimmer. Dimmers besparen het meeste geld in kamers waar er een hoog wattage is zoals de keuken en eetkamer.

Heel veel Nederlanders hebben wel een lampje buiten. Soms als decoratie, maar ook voor beveiliging. Om geld te besparen kun je het beste alleen lampen kopen die een bewegingssensor hebben zodat de lamp niet onnodig energie gebruikt. Als je echt veel geld wilt besparen zou je led-lampen moeten aanschaffen.

De meeste tuincentra hebben wel tuinverlichting te koop dat op zonne-energie loopt. Deze lampen gebruiken zonlicht voor elektriciteit en laden zich zelf op gedurende de dag. Ze hebben geen bedrading nodig, dus je kunt ze overal plaatsen waar je maar wilt. Soms komen deze lampjes ook met een bewegingssensor.

Vergeet niet verder te denken dan de gloeilamp. Het kan al aardig wat schelen als je handig gebruik maakt van ramen. Misschien is het tijd om de ramen helemaal schoon te maken en de gordijnen open te gooien.