Vergunning voor een dakkapel

Wanneer je een dakkapel plaatsen wilt, is het handig om van te voren op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. Bij veel mensen is er onduidelijkheid of er voor het plaatsen van een dakkapel vergunningen nodig zijn.

In Nederland laten jaarlijks vele mensen hun huis vergroten door de bouw van een dakkapel. Het is een relatief goedkope optie om de woning aanzienlijk meer ruimte te geven en de waarde van het huis te verhogen. Ondanks dat een dakkapel misschien voor de buren of omgeving geen hinder veroorzaakt, is er vaak wel een vergunning voor nodig.

Wanneer je een dakkapel wilt plaatsen aan de voorkant van de woning zijn er in 99% van de gevallen een vergunning nodig. Wanneer je wilt weten of je een vergunning nodig hebt voor de dakkapel kun je het beste informeren bij de gemeente waar je woont.

Wanneer je een partij hebt ingeschakeld die voor jou de dakkapel gaat plaatsen, zorgt deze partij vaak voor het aanvragen van de vergunning. Zij hebben namelijk ervaring met het aanvragen en weten precies alle antwoorden op vragen die ambtenaren zouden kunnen stellen.

Geen vergunning nodig

Wanneer men een dakkapel aan de zij- en achtergevel wilt bouwen heeft u geen vergunning nodig indien u aan de volgende eisen voldoet:

  • Het dak van de dakkapel moet plat zijn en de zijwanden moeten ondoorzichtig zijn
  • De dakkapel moet minimaal 50 cm en maximaal 100 cm van de dakvoet af staan.
  • De dakkapel moet op minimaal 50 cm van de daknok en 50 cm van beide zijkanten worden geplaatst
  • De dakkapel mag niet hoger dan 175 cm zijn.