Wijs die muizen de deur!

Het is weer wintertijd, wat betekent dat de meeste mensen vaker binnen blijven om daar lekker in de warmte te zitten. Helaas geldt dit niet alleen voor mensen, maar ook voor muizen! Die zien in de winter natuurlijk hun kans schoon om een warm gebouw in te glippen. Eenmaal binnen kunnen deze beestjes allerlei problemen veroorzaken, want ze zijn niet alleen onhygiënisch, maar vaak ook echte slopers. Het kan dan voorkomen dat u ineens gaten in uw kleding aantreft, of dat er aan de zakjes en pakjes in de keuken is gevreten. Tijd om deze muizen dus de deur te wijzen!

Preventief handelen

Door te zorgen dat uw woning of pand regelmatig schoongemaakt wordt en door uw afval in afgesloten ruimtes te houden, is dan de kans op een muizenplaag nihil. Als u huisdieren heeft, met name knaagdieren, dan kan het nog voorkomen dat de muizen op dit voedsel of deze (buiten)verblijven afkomen. Door ook dit voedsel in een afgesloten ruimte te bewaren wordt het risico weer beperkt. Moeilijker is het om de muizen uit bijvoorbeeld een konijnenhok te weren. Zorg zeker in de wintertijd dat de verblijven regelmatig schoon worden gemaakt om muizen buiten te houden. Helaas kunnen ze toch nog manieren vinden om binnen te komen, bijvoorbeeld door kieren of gaten in het pand. Het enige wat u hiertegen kan doen is deze gaten dichtstoppen, bij voorkeur niet met zachte materialen aangezien de muizen hier doorheen kunnen knagen.

Hoe weet u zeker dat er muizen in huis zijn?

Mochten er toch muizen zijn binnengedrongen, dan is het zaak om deze op te sporen. Om deze muizen te kunnen bestrijden, moet u natuurlijk eerst zeker weten dat het ook daadwerkelijk muizen zijn. Hier een aantal dingen waar u op kunt letten:

  • Aangevreten verpakkingen, kleding, stukken hout of plastic en kabels. De muizen eten namelijk door verpakkingen heen om bij voedsel te komen. Verder knagen ze aan stevige, harde voorwerpen om hun tanden te slijpen.
  • Een onaangename en penetrerende geur, deze wordt vaak veroorzaakt door de urine en uitwerpselen van de muizen. Deze uitwerpselen zijn door het hele huis te vinden, maar liggen vooral vlakbij hun nesten en voedselbronnen.
  • Getrippel en geknars wat in de avond te horen kan zijn. Vaak lijkt het alsof dit geluid uit muren en plafonds komt, wat ook het geval is. De muizen zitten daar namelijk omdat het beschutte plekken zijn en ze daar dus rustig nesten kunnen bouwen.

Zelf bestrijden, of een professional het klusje laten klaren?

Zelf muizen bestrijden kan werken als er maar één of twee muizen in huis zijn. Helaas is het vangen van muizen een vervelend karwei, bij het plaatsen van vallen kan er namelijk af en toe nog wel een vinger in terecht komen in plaats van een muis. Ook kan het voorkomen dat de muizen onnodig lijden doordat de geplaatste vallen niet degelijk zijn of verkeerd zijn geplaatst. Vaak is het ook vrijwel onmogelijk om als bewoner of huurder bij het muizennest in het pand te kunnen komen. En wanneer u gif plaatst kan het zo zijn dat de muizen hiertegen resistent zijn en het dus geen nut heeft. Daarom raden wij u aan om een professional in te schakelen als u last heeft van een muizenplaag. Kijk in dat geval op Muizenplaagbestrijden.nl , daar kan u met gemak een vakman bij u in de buurt vinden en bent u zo van de muizen af. De vakmannen die op deze site vermeld staan bestrijden de muizen met geteste, en dus effectieve, bestrijdingsmiddelen. Het is bij een muizenplaag dus altijd aan te raden om een professional in te schakelen, zodat u verzekerd bent van een effectieve bestrijding.