Dekbed kopen? 5 Tips om de juiste keuze te maken

U zoekt een nieuw dekbed? U wilt een dekbed kiezen dat het beste bij u past?
Bij het kopen van een dekbed is het handig om een aantal zaken voor uzelf op een rij te zetten. Elke dekbed dient na 10 jaar tijd vervangen te worden. Al is het maar om hygienisch oogpunt.

Stap 1: Wilt u een 1-persoons of 2-persoons dekbed?

Het is lekker knus om samen met een partner onder een 2-persoons dekbed te liggen. Stel dat u het snel koud heeft en hij niet, dan is het praktischer om twee 1-persoons dekbedden te gebruiken. Daarmee voorkomt u dat één van u beiden onder een te warm of te koud dekbed ligt. Met twee 1-persoons dekbedden lost u ook het probleem van het ‘getouwtrek’ op. U kunt voortaan ongestoord slapen zonder midden in de nacht wakker te worden, omdat een deel van uw lijf ‘bloot’ ligt.

Stap 2: Welk maat kiest u?

De standaard maat voor een 1-persoonsdekbed is 140×200 cm. Dit wil zeggen dat de breedte 140 cm en de lengte 200 cm is. Er bestaan ook dekbedden in een extra lange maat van 220 cm. Voor mensen die langer dan1.80 meter zijn en bij matrassen van 210 of 220cm lang. Iets wat in Nederland vaak voorkomt. Naast bovengenoemde standaardmaat kent het 1-persoonsdekbed ook een maat van 160×200 cm of 220 cm. Die maat is geschikt voor 1-persoons bedden van 100cm breed. Voor 2-persoons dekbedden kunt u kiezen uit de volgende maten:

200x200cm
200x220cm
240x200cm
240x220cm (lits jumeaux)
260×220 cm

Stap 3: Welke warmteklasse?

De warmte classificatie laat zien hoeveel warmte het dekbed geeft. Stelt u zich daarbij de volgende vragen:
• Duurt het lang voordat u opgewarmd bent?
• Heeft u het juist snel te warm?
• Wat is de slaapkamertemperatuur van uw slaapvertrek?
Bovenstaande is belangrijk bij het kiezen van een juiste warmteklasse voor uw situatie. Er zijn 4 categorieën:
Warmteklasse 4: Zomerdekbed
Warmteklasse 3: All year light dekbed
Warmteklasse 2: All year dekbed
Warmteklasse 1: Winterdekbed

Twijfelt u tussen 2 warmte klassen? Kiest u dan het warmere dekbed.

Stap 4: Vulling en kwaliteit

De kwaliteit van de vulling, het type materiaal en het vulgewicht (gram/m2) spelen een grote rol bij een goede keuze voor uw wensen. Slaapadviseur Silk Haven deelt 3 soorten materialen voor dekbedden in:

1) Dekbedden van dons of schapenwol
Deze materialen warmen u snel op. Het is geschikt voor wie het snel koud heeft.
Het nadeel is, dat donzen dekbedden en dekbedden van wol, vaak te veel warmte geven. U wordt in de loop van de nacht wakker van de hitte.
Bovendien zijn deze materialen niet geschikt bij huisstofmijt allergie, mits ze chemisch behandeld zijn met bijvoorbeeld Nomite.
De vulling verduurt op een gegeven moment en kan verschuiven.
2) Synthetische dekbedden
Deze synthetische dekbedden van bijvoorbeeld microvezel, zijn lichtgewicht en voordelig in aanschaf. Ze gaan minder lang mee dan andere materialen. Het helpt niet tegen transpiratie en heeft weinig vochtopname. Niet geschikt voor mensen die het snel heet hebben. Ook niet bij transpiratie klachten.
3) Dekbedden van ademende, natuurlijke materialen: : moerbei zijde, Tencel, bamboe
Deze natuurlijke materialen beschikken over een perfecte warmte regulerende eigenschap en vochtregulatie. Dat wil zeggen, dat deze dekbedden geschikt zijn bij:
– Nachtzweten
– Hitte
– Huisstofmijtallergie

Stap 5: De tijk van het dekbed

De tijk is de buitenkant van uw dekbed. Meestal van katoen. Katoen ventileert prima. Een goede kwaliteit tijk is bijvoorbeeld van 300 threadcount. Bij voorkeur lekker soepel en zacht.
Met deze stappen komt u tot een betere keuze voor een dekbed aankoop. Mocht u vrijblijvend advies wensen, dan kunt u te rade gaan bij een slaapadviseur.