Factoren die invloed hebben op de prijs van een schilder

Als je je woning gaat laten verven kunnen de kosten bij verschillende schilders nogal verschillen. Maar wat kost een huis schilderen nou precies?  Om zelf een beetje een idee te hebben van de kosten van een schilder, kun je wel uit gaan van gemiddelde kosten per m2 of per uur. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de kosten van een binnenschilder en de kosten van een buitenschilder. Bij een buitenschilder moet je rekenen op ongeveer €35 per m2 of €40 per uur.  Bij een binnenschilder moet je rekenen op ongeveer €30 per m2 of €35 per uur.huis verven

Wat kan de prijs van een schilder beïnvloeden?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van schilderwerk kunnen beïnvloeden:

  • Voorbereidingen: Wanneer een schilder veel voorbereidingen moet treffen  omdat het huidige schilderwerk slecht is of omdat er verschillende reparaties moeten plaatsvinden, dan kost dat de schilder extra tijd en geld. Wil je op de kosten besparen, dan kun je verschillende voorbereidende werkzaamheden doen zoals schuren en ontvetten.
  • Omvang van de klus: De prijs van het schilderwerk is afhankelijk van de omvang van de klus. Wanneer alleen de kozijnen geschilderd moeten worden zijn de kosten stukken lager dan wanneer het heel huis gedaan moet worden. Daarnaast worden er bij grotere projecten natuurlijk wel vaak kortingen gegeven.
  • Bereikbaarheid van de te schilderen objecten. Wanneer er bepaalde objecten moeilijk te bereiken zijn, zullen hiervoor hogere kosten worden berekend. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van een dakkapel, waarbij voor het schilderwerk eerst een steiger moet worden opgebouwd. Het opbouwen van een steiger brengt natuurlijke extra kosten met zich mee die in de kosten van een offerte worden doorberekend.
  • De woonplaats. Wanneer je in een drukke stad woont, kunnen de kosten vaak hoger liggen dan wanneer er in een rustige woonwijk met veel plek wordt geschilderd. In hartje Rotterdam bijvoorbeeld zal een schilder moeite hebben met parkeren en het opbouwen van een steiger zal stukken moeilijker zijn. Ook wanneer een schilder ver moet rijden kunnen er hogere voorrijkosten berekend worden.
  • Schildersbedrijf. Er zijn veel verschillende schildersbedrijven, waarbij de één andere prijzen hanteert dan de ander.  Grote schildersbedrijven hebben vaak hogere prijzen omdat zij meerdere schilders in dienst hebben, het voordeel hiervan is dat zij vaak een klus sneller klaar kunnen hebben dan kleine bedrijven.
  • BTW tarieven. Momenteel wordt er een BTW tarief van 6% berekend voor schilderwerkzaamheden. Het is niet zeker dat het BTW tarief de komende jaren op 6% zal blijven staan.