We maken eerst een onderscheid tussen condensatie aan de buitenkant of aan de binnenkant van de kozijnen. Condens aan de buitenkant van de kozijnen kan esthetisch wat minder fijn zijn, maar het is een teken dat uw kozijnen uitstekend isoleren. De buitenste glasplaat wordt namelijk niet opgewarmd door de warmte van binnen, wat dus ook betekent dat de warmteverliezen naar buiten toe gering zijn. De vochtige en koude lucht van buiten beslaat het glas bij de eerste zonnestralen, maar verdwijnt weer zodra de buitenste glasplaat opgewarmd is. We gaan er wel van uit dat u dubbel glas heeft. Heeft u dit nog niet? Kijk dan voor dubbel glas kosten op dubbelglas-weetjes.nl.
Condensatie aan de binnenkant van de kozijnen is meestal te wijten aan te weinig ventilatie. Tijdens onze dagdagelijkse activiteiten produceren we een hoop vocht, door bijvoorbeeld alleen al uit te ademen. De luchtvochtigheid in de woning stijgt en de ramen beslaan. Goede ventilatie is de oplossing. Zet gewoon de ramen en kozijnen wijd open als u ventileert. Zo is een vochtigheidsniveau tussen 40% en 60% ideaal. Minder dan dit is alleen niet goed gezien dit weer andere klachten met zich meebrengt. U kunt last krijgen van uw ademhaling, prikkende ogen, droge hoest, etc.
Ventileert u meer dan voldoende en is de luchtvochtigheid normaal, maar heeft u nog steeds condensatie aan de binnenzijde van uw kozijnen? Als de condens slechts op één raam constateert betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat het kozijn aan vervanging toe is. Door ouderdom of een slechte bevestiging kan het gas tussen de glasplaten ontsnappen, waardoor het isolerende effect verloren gaat. De condensatie ontstaat dan door de koude temperaturen buiten, die meer invloed hebben op beide glasplaten.