Serre, een zonnige aanbouw aan je woning

Een serre is een aanbouw aan een huis waarbij je maximale lichtinval creëert, waardoor je optimaal kunt genieten van de zon. Ook in de winter en op de dagen dat het eigenlijk net iets te fris is om buiten te zitten kun je met deze aanbouw lekker in het zonnetje zitten. Een serre draagt hierdoor bij een een fijne, lichte woning. Tijdens warme zomers zal de serre wel warmte aantrekken, maar je kan uiteraard ook een rolluik laten plaatsen waardoor je het zonlicht buiten kunt houden en waarmee je ook je huis kunt beveiligen wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Serre van aluminium of hout?

Wanneer je beslist om een serre te laten aanbouwen kun je je gaan verdiepen in de mogelijkheden van het materiaal. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit hout of aluminium. Wanneer je kiest voor hout kies je ook voor een goede isolatie, maar bij hout hoort ook het onderhoud. Je moet de houten kozijnen ongeveer eens in de vijf a zes jaar schilderen. Hout heeft vaak een mooie, warme uitstraling. Aluminium isoleert minder goed, maar daarentegen heb je er wel minder onderhoud aan. Aluminium heeft vaak een minder warme uitstraling.

De plek om de serre te plaatsen kan soms ook lastig te bepalen zijn. Wanneer je in een rijtjeshuis woont kan het alleen aan de achterkant, ongeacht wat de richting van de zon is. Wanneer je verschillende kanten van je woning overweegt, kun je het beste kiezen voor de kant aan het zuiden. Op deze manier heb je altijd zon in de serre. Het is mogelijk om  de serre op maat te laten maken, zodat er voor iedere woning genoeg opties zijn.

Verhoog de waarde van je woning met een serre

Door een kwalitatieve serre te plaatsen kun je de waarde van je woning verhogen. Echter geld dit niet wanneer je de serre alleen laat plaatsen om de waarde te verhogen. Wanneer je voor de verkoop een serre laat aanbouwen zul je er niet hetzelfde geld voor terugkrijgen als wat je ervoor hebt moeten investeren. Dus wanneer je voor de verkoop van je woning een aanbouw wilt laten plaatsen is het verstandig om eerst te overleggen met de taxateur.

Verder is het heel belangrijk om een goede aannemer te kiezen. Kijk voor referenties bij klanten van de aannemer en probeer geen concessies te doen.

De kosten van een serre?

De kosten zijn verschillend en afhankelijk van het formaat van de serre en het materiaal wat er gebruikt wordt. De prijzen tussen aannemers kunnen ook erg verschillen, zorg daarom altijd dat je een aantal verschillende offertes aanvraagt zodat je weet wat je waar betaald.