Wie durft er nog studentenkamers te bouwen?

Dat het crisis is en de woningmarkt nog steeds zeer wankel op haar benen staat, is inmiddels wel algemeen bekend. Maar dat de problemen in bijvoorbeeld de bouwsector, de plannen van het kabinet en bezuinigingen bij woningcorporaties ook vergaande gevolgen heeft voor studenten die op kamers willen gaan, is misschien minder bekend. Maar juist voor deze studenten wordt het steeds lastiger om een geschikte kamer te vinden die ook nog enigszins betaalbaar is.

Verhuurdersheffing

Het tekort aan studentenkamers is inmiddels opgelopen tot 30.000 kamers. Dit aantal groeit nog elke dag. Het tekort aan kamers is vooral een probleem in studentensteden zoals Amsterdam, Utrecht, Leiden en Delft. Hoe komt het toch dat de studentenhuisvesters niet in staat zijn om te voldoen aan de vraag naar kamers? Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is de verhuurdersheffing die minister voor Wonen Stef Blok gaat invoeren. Deze heffing geldt voor woningcorporaties en moet voor 2017 1,75 miljard opleveren. Doordat corporaties veel van hun inkomsten kwijt zijn aan deze verhuurdersheffing, houden ze te weinig financiële middelen over om flink te investeren in bijvoorbeeld studentenhuisvesting. Veel bouwprojecten werden de afgelopen maanden dan ook afgeblazen.

Woningwaarderingsstelsel

Een ander probleem is dat nog steeds niet duidelijk is wat er gaat gebeuren met het woningwaarderingsstelsel. Op basis van dit systeem kan de huurprijs voor een studentenkamer worden bepaald. Zolang hier geen duidelijkheid over is, zijn projectontwikkelaars en verhuurders huiverig met starten van nieuwe bouwplannen. Het is immers nog totaal niet helder op basis van welke systeem de huurprijzen en dus de inkomsten voor verhuurders zullen worden bepaald.

Begin op tijd met zoeken

Het ziet er dus naar uit dat de komende jaren het tekort aan kamers alleen maar verder zal oplopen. Studenten doen er verstandig aan om al vroeg op zoek te gaan naar kamers door bijvoorbeeld rond te vragen bij verenigingen en universiteiten of door website als Kamers.nl te bezoeken. Gebruik je netwerk! Een andere optie is natuurlijk om nog wat jaartjes langer bij je ouders te blijven wonen…